Son Dakika: Metîna’da 15 işgalci cezalandırıldı

Wan'daki gasp girişimine tepki yağıyor

Wan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı seçilen Abdullah Zeydan’ın memnu haklarının gasp edilmesine birçok çevreden tepki yağdı.

WAN GASP TEPKİ

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Wan Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayı Abdullah Zeydan'ın memnu hakkının Adalet Bakanlığı'nın mesai bitimine 5 dakika kala yaptığı itiraz üzerine geri alındığını duyurdu. Parti, "Bu yanlış karardan derhal geri dönülmelidir" dedi.

'HERKES WAN'IN İRADESİNİ SAVUNMALI'

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, "Adaylığı bizatihi YSK tarafından ilan edilen belediye eş başkanımız Abdullah Zeydan şahsında Van halkına siyasi pusu kuruluyor. Seçime iki gün kala, mesai bitiminden beş dakika önce Adalet Bakanlığı, Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanımız Abdullah Zeydan hakkında hukuksuz şekilde memnu haklarıyla ilgili kararı geri aldırmıştır. Bunun adı hukuksuzluk ve demokratik hayatın ihlalidir. Bugün Van halkının iradesi korunmazsa yarın başka bir kentin iradesi hiçe sayılacaktır. Demokrasi, hukuk ve adalet için herkes Van halkının iradesini savunmalı, bu siyasi kumpas ve pusuya karşı halk iradesinin yanında olmalıdır" dedi.

'HALKIN İRADESİNE AÇIK BİR DARBE OLUR'

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları da şöyle dedi: "Sonuçları hile, kumpas yoluyla değiştirmek halkın iradesine açık bir darbedir. Siyasi, bürokratik her aracı kendi hile ve usulsüzlüklerinin aracı kılan bu aklı reddediyoruz. Van halkına karşı geliştirilen bu kirli oyunları kesinlikle kabul etmiyoruz. İktidarı halkın iradesine saygı duymaya çağırırken; Başta Van halkı ve demokratik kamuoyu olmak üzere herkesi bu açık haksızlık, irade hırsızlığı karşısında duyarlılığa davet ediyoruz."

TANRIKULU: TOPLUMSAL BARIŞI DİNAMİTLEYECEK GİRİŞİM

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, gasp girişimine şöyle tepki gösterdi: "Yine AK Partinin halk iradesine tahammülsüzlüğü, Belediye Başkanlığını kazanamamış adayına verme girişimi… Aynı örnekleri 2019 seçimlerinde Diyarbakır Bağlar ve diğer üç ilçede görmüştük. Bu kez Van Büyükşehir Belediye Başkanlığını gasp etmeye çalışıyorlar. Yargı ve YSK bu hukuksuzluğa alet ve aracı olmamalıdır. Pamuk ipliğine toplumsal barışımızı dinamitleyecek bu girişim kabul edilemez. Tüm gücümüz ile karşı duracağız.”

 İHD VE BAROLAR DA SESSİZ KALMADI

Êlih Baro Başkanı Erkan Şenses, "Abdullah Zeydan’a seçime girme vizesi veren yargının seçimden 2 gün önce bu vizeyi iptal etmesi kabul edilemez. Siyasal iktidarı Van halkının iradesine saygı duymaya çağırıyoruz. Van halkıyla dayanışma içinde, bu hukuksuzluğa sessiz kalmayacağız" derken, Amed Baro Başkanı Nahit Eren de şunları belirtti: "Yargı aracı kılınarak seçme ve seçilme hakkına müdahale girişimini kabul etmiyoruz. Van halkının iradesine saygı gösterin. Abdullah Zeydan’ın bir yıl önce almış olduğu memnu hakların iadesi kararının seçimden bir gün önce hukuksuzca kaldırılmak planlı bir müdahaledir. Diyarbakır 5.Ağır Ceza Mah. seçimden önceki son iş gününde kesinleşmiş bir kararı savcılığın başvurusuyla aynı gün içinde Yargıtay denetimine tabi tutmadan kaldırması tam bir hukuksuzluk halidir. Bu durum yargı eliyle seçmen iradesine yapılan bir müdahaledir."

İHD Genel Merkezi tarafından yapılan açıklamada da "Bu, yargının araç olarak kullanılarak Abdullah Zeydan’a halkın iradesine ve Van Belediyesi’ne yeni bir kayyum atama şeklidir. Bu konuda öncelikle ana muhalefet partisini ve tüm demokratik kamuoyunu tepki göstermeye davet ediyoruz. İnsan hakları savunucuları olarak bu yargı darbesini asla kabul etmiyoruz" denildi.

'WAN HALKININ YANINDAYIZ'

Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) ise "Seçimlerde tarihi bir hezimet yaşayan AKP-MHP faşist ittifakı Kürt halkının iradesine gasp etmeye hazırlanıyor. Seçimlerde kayyumlara gereken dersi veren Van halkının yanındayız" dedi.
Türkiye İşçi Partisi de "Bu darbeci politikalar karşısında DEM Parti’nin ve Kürt halkının yanındayız. Van’da ve ülkemizin tamamında halk iradesine karşı darbeye niyetlenen kayyum politikalarına karşı dayanışma içinde olacağız" mesajını verdi.

'HALKIN VERDİĞİ DERS YETMEDİ Mİ?'

Siyasetçi Ahmet Faruk Ünsal, "Yine nüksetti kayyım alışkanlığı...Yahu siz ne laftan anlamazsınız, ne hukuk tanımazsınız. Yetmedi mi halkın verdiği ders" ifadelerini kullanırken, Gazeteci İsmail Saymaz da "Bu Van’a dolaylı kayyum atamaktır" dedi.